Schoolbibliotheek en biebouders

Schoolbibliotheek Plantage
Op de Plantage hebben we onze eigen schoolbibliotheek. De bibliotheek maakt deel uit van het Daltonlab. Niet alleen staan de boeken uitnodigend en overzichtelijk op de planken in mooie kasten, maar er is ook een gezellige zithoek gecreëerd. Hier mogen de kinderen neerploffen en lekker in hun boek lezen.

Elk kind heeft zijn persoonlijke biebpas. Hiermee kunnen ze boeken uit de schoolbibliotheek lenen.
Op de maandag, woensdag en vrijdag is de bibliotheek open van 13:00 uur tot 14:00 uur. Er staan 2 enthousiaste ouders klaar die de boeken uitlenen en innemen. Alle boeken die ingeleverd worden, moeten door de biebouder gescand en teruggelegd worden in de kasten, zodat een ander kind het boek weer kan lenen. De boeken die uitgeleend worden, kan de biebouder alleen scannen als het kind ook de biebpas bij zich heeft. Eén ouder staat achter de balie. De andere ouder staat in de bibliotheek om de kinderen te helpen met het kiezen van een boek.

Alle boeken zijn tijdens de voorbereidingsfase in het computersysteem geregistreerd. Het uitlenen van de boeken via dit systeem heeft vele voordelen:
– We krijgen regelmatig het verzoek om te kijken of we een bepaald boek hebben en zo ja, of het betreffende boek beschikbaar is: leerlingen gaan gerichter zoeken naar een boek dat bij ze past.
– Interessante analyses kunnen worden gemaakt: welke boeken worden er veel gelezen? Welke boeken zijn minder populair? Hoeveel boeken worden er uitgeleend, etc.
– Boeken raken minder snel vermist.

Al met al een prachtige schoolbibliotheek, die door de leerlingen van de Plantage met enthousiasme wordt bezocht en het leesplezier bevordert.

Misschien is het biebouderschap iets voor u!? Neemt u dan contact op met Huong Khong voor meer informatie op huong.khong@oo-h.nl